poniedziałek, 26 stycznia 2015

Torty Urodzinowe :)

Witam Wszystkich przedstawiam Wam jeden z moich ulubionych Tortów :) Specjalny prezent na wieczór Panieński. Smak czekoladowo- malinowa.

Składniki:
Ciasto:
  • 360g mąki pszennej
  • 300g cukru
  • 180g kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4g soli
  • 120ml oleju
  • 380ml maślanki
  • 380ml zaparzonej kawy
  • 4 jajka, temperatura pokojowa
  • ewentualnie 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:
  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Przygotować ciasto. Przygotować kawę i następnie całkowicie ją ostudzić. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać zimną kawę, rozkłócone jajka, olej, maślankę i ewentualnie ekstrakt waniliowy. Płynne składniki z drugiej miski przelać do pierwszej. Wszystko wymieszać trzepaczką, do połączenia składników.
  3. 1/3 ciasta przelać do tortownicy (o średnicy 26cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Można je docisnąć lekko, jeśli jest nierówne. Ciasto jest odporne, nic mu nie będzie ;)). W ten sam sposób upiec jeszcze 2 krążki z pozostałego ciasta.*
  4. Przygotować masę. Frużelina malinowa:
  5. 500 g malin, świeżych lub mrożonych
  6. 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
  7. 3/4 szklanki cukru
  8. 1 łyżka soku z cytryny
  9. 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce wody
W małym garnuszku wymieszać maliny z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Połowę przetrzeć przez sitko (pesteczki nie będą nam potrzebne), połączyć z resztą malinowego sosu.
Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owocowego sosu (może być gorący), uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw ją rozrobić z odrobiną sosu z owoców, by nie była tak gęsta). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Krem malinowy:
  • 500 g serka mascarpone (2 opakowania), schłodzonego
  • frużelina malinowa (całość), schłodzona, przepis powyżej
Mascarpone i frużelinę umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę.
Polewa malinowa:
  • 120 g dżemu malinowego bezpestkowego 
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody
Dżem umieścić w małym garnuszku i podgrzać, mieszając. Zagotować i zdjąć z palnika. Do gorącego dodać żelatynę i dobrze wymieszać do połączenia. Przestudzić i lekko schłodzić w lodówce, by polewa zgęstniała.
  1. Krążki kakaowe przełożyć przygotowaną masą, pozostawiając również masę na obłożenie boku i góry tortu. Udekorować według uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz