Składniki:
Ciasto:
- 360g mąki pszennej
- 300g cukru
- 180g kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4g soli
- 120ml oleju
- 380ml maślanki
- 380ml zaparzonej kawy
- 4 jajka, temperatura pokojowa
- ewentualnie 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
- Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować ciasto. Przygotować kawę i następnie całkowicie ją ostudzić. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać zimną kawę, rozkłócone jajka, olej, maślankę i ewentualnie ekstrakt waniliowy. Płynne składniki z drugiej miski przelać do pierwszej. Wszystko wymieszać trzepaczką, do połączenia składników.
- 1/3 ciasta przelać do tortownicy (o średnicy 26cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Można je docisnąć lekko, jeśli jest nierówne. Ciasto jest odporne, nic mu nie będzie ;)). W ten sam sposób upiec jeszcze 2 krążki z pozostałego ciasta.*
- Przygotować masę.
Frużelina malinowa:
- 500 g malin, świeżych lub mrożonych
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce wody
W małym garnuszku wymieszać maliny z cukrem. Postawić na palniku o
średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać cytrynę,
wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Połowę przetrzeć
przez sitko (pesteczki nie będą nam potrzebne), połączyć z resztą
malinowego sosu.
Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owocowego sosu (może być
gorący), uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw ją
rozrobić z odrobiną sosu z owoców, by nie była tak gęsta). Schłodzić, by
sos owocowy zgęstniał. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Krem malinowy:- 500 g serka mascarpone (2 opakowania), schłodzonego
- frużelina malinowa (całość), schłodzona, przepis powyżej
Polewa malinowa:
- 120 g dżemu malinowego bezpestkowego
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody
Dżem umieścić w małym garnuszku i podgrzać, mieszając. Zagotować i
zdjąć z palnika. Do gorącego dodać żelatynę i dobrze wymieszać do
połączenia. Przestudzić i lekko schłodzić w lodówce, by polewa
zgęstniała.
- Krążki kakaowe przełożyć przygotowaną masą, pozostawiając również masę na obłożenie boku i góry tortu. Udekorować według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz