Składniki:
- 80 - 90 dag pokruszonych ciastek, ciast, muffinek, itp. (bez masy kremowej, bez żelatyny, bez owoców, mogą być z bakaliami)
- pół szklanki mleka
- pół szklanki cukru (jeśli ciasta były słodkie - pominąć)
- pół szklanki rodzynków, wcześniej namoczonych (można zastąpić innymi bakaliami)
- 1 słoik dżemu, marmolady, powideł (powinien być gęsty), około 350 - 400 g
- pół kostki masła (125 g)
- olejek lub ekstrakt rumowy, migdałowy - do smaku (można dodać odrobinę alkoholu)
- 4 łyżki kremu orzechowego lub czekoladowego (typu Nutella)
- 3 - 4 łyżki kakao (jeśli użyliście dużo ciemnych /czekoladowych resztek ciast można dać mniej)
Do obtoczenia:
- posiekane orzechy lub wiórki kokosowe
- polewa czekoladowa (wasza ulubiona - u mnie jest to 200 g gorzkiej czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej ze 125 g masła)
Ciastka,
ciasta drobno pokruszyć, część można zostawić w większych kawałkach;
wszystko wsypać do naczynia (ja przepuściłam ciasta przez maszynkę do
tarcia warzyw). Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast warto
dodać do niej trochę suchych herbatników.
Zagotować
razem mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z
pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym, olejkiem, ewentualnie z
alkoholem. Dodać rodzynki bądź inne ulubione bakalie. Wszystko ugnieść
na jednolitą masę.
Z
przygotowanej masy formować kulki, obtoczyć je w polewie czekoladowej a
następnie w orzechach lub wiórkach. Odstawić do stężenia. Jeśli
otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce
lub dosypać trochę ciastek.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz