Składniki na orzechowo - czekoladowe blaty bezowe:
- 6 białek
- 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki zmielonych orzechów laskowych, obranych z łupinek i podpieczonych na suchej patelni
- 30 g gorzkiej czekolady, startej na tarce
Trzy tortownice o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (blaty
bezowe można również upiec bez tortownic, odrysowując na papierze do
pieczenia 23 cm okręgi i wykładając na nie masę bezową).
Masę bezową rozdzielić pomiędzy trzy tortownice, wyrównać.
Piec z termoobiegiem (wszystkie blaszki jednocześnie) przez 1 godzinę i
15 minut w temperaturze 150ºC. Blaty powinny być bardziej płaskie niż
wyrośnięte, zarumienione.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Składniki na krem Rocher:
- 400 g serka mascarpone, schłodzonego
- 400 g nutelli
- 100 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej
- pół szklanki drobno posiekanych, podpieczonych orzechów laskowych
W misie miksera umieścić serek mascarpone. Dodać nutellę i zmiksować do
otrzymania gładkiej masy. Dodać czekoladę i jeszcze przez chwilę
miksować - otrzymany krem powinien być gładki i jednolity. Wymieszać z
orzechami. Przykryć folią spożywczą, schłodzić w lodówce do lekkiego
zgęstnienia.
Dodatkowo:
- pralinki Ferrero Rocher, do uwieńczenia tortu
- 3 - 4 pokruszone wafelki do lodów (użyłam dokładnie takich)
Wykonanie:
Na paterze położyć pierwszy blat bezowy. Posmarować warstwą kremu.
Przykryć kolejnym blatem bezowym itd. do wykończenia blatów. Boki i
wierzch tortu posmarować tym samym kremem. Schłodzić przez kilka godzin w
lodówce.
Schłodzić, najlepiej przez całą noc.
Przechowywać w lodówce. Najlepiej kroi się schłodzony, ostrym i cienkim nożem z piłką.
Ganache z mlecznej czekolady:
- 70 g mlecznej czekolady
- 70 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżeczka golden syrupu (można pominąć, ale dzieki niemu polewa się pięknie błyszczy :-)
W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę i golden syrup, do
wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2
minuty. Po tym czasie wymieszać, do otrzymania gładkiego sosu. Schłodzić
w lodówce i lekko gęstniejącym polewać tort.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz