środa, 28 stycznia 2015

Tort księzniczka 2




Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 6 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Pianka:
  • 2 galaretki malinowe
  • 1 szklanka wody
  • 400 gram smietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
Na wierzch ciasta dowolną ilość malin świeżych lub mrożonych[np.0,5 kg] i 4 galaretki malinowe. Porcja ciasta jest na blachę 25/40cm. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy mikserem pianę z białek ze szczyptą soli a następnie dodajemy cukier i ubijamy dalej. W trakcie ubijania dodajemy po żółtku. Gdy już mamy dobrze ubitą pianę z cukrem i z żółtkami to przestajemy ubijać i dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.
To wszystko razem mieszamy i dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Cztery galaretki rozpuszczamy w 1600 ml gorącej wody i odstawiamy. Dwie galaretki rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem jak lubimy słodsze to dajemy więcej cukru .
Do ubitej śmietany [schłodzonej] dodajejy wystudzoną galaretkę i jeszcze chwilkę mieszamy. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na dwie części. Jedną część z powrotem dajemy na blachę jako spód; na to dajemy piankę malinową i przykrywamy to drugą częścią ciasta. Lekko dociskamy. Na to układamy maliny i polewamy tężejącą galaretką. Najpierw dajemy trochę galaretki żeby nam się malinki nie porozpływały a po chwili resztę. Biszkopt z galaretką dajemy do lodówki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz