Składniki na ciasto:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 6 jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Pianka:
- 2 galaretki malinowe
- 1 szklanka wody
- 400 gram smietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Na wierzch ciasta dowolną ilość malin świeżych lub mrożonych[np.0,5 kg] i
4 galaretki malinowe. Porcja ciasta jest na blachę 25/40cm. Oddzielamy
białka od żółtek i ubijamy mikserem pianę z białek ze szczyptą soli a
następnie dodajemy cukier i ubijamy dalej. W trakcie ubijania dodajemy
po żółtku. Gdy już mamy dobrze ubitą pianę z cukrem i z żółtkami to
przestajemy ubijać i dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do
pieczenia i mąką ziemniaczaną.

To wszystko razem mieszamy i dajemy na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i
pieczemy 30 minut. Cztery galaretki rozpuszczamy w 1600 ml gorącej wody i
odstawiamy. Dwie galaretki rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem jak lubimy słodsze to dajemy więcej
cukru .

Do ubitej śmietany [schłodzonej] dodajejy wystudzoną galaretkę i jeszcze
chwilkę mieszamy. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na dwie
części. Jedną część z powrotem dajemy na blachę jako spód; na to dajemy
piankę malinową i przykrywamy to drugą częścią ciasta. Lekko dociskamy.
Na to układamy maliny i polewamy tężejącą galaretką. Najpierw dajemy
trochę galaretki żeby nam się malinki nie porozpływały a po chwili
resztę. Biszkopt z galaretką dajemy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz