- 2½ szklanki - mąki
- 1 kostka - margaryny
- szczypta soli
- 1 łyżka - cukru waniliowego
- 1 szklanka - kwaśnej śmietany
- Dekoracja
- cukier puder
- Krem
- 4 - żółtka
- 2 - jajka
- 250 g - cukru pudru
- 1 l - mleka
- 1 - cukier waniliowy
- 50 g - masła
- 80 g - mąki pszennej
- 80 g - mąki kartoflanej
Opis przygotowania
Mąkę połączyć z cukrem i wysiekać z zimną margaryną. Zrobić dołek, wlać śmietanę i zarobić ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę.Następnie cienko rozwałkować i pokroić w paski o szerokości 1 1/2 cm - 2 cm i długości około 20 cm. Nawinąć na metalowe rurki (wcześniej trzeba je posmarować roztopionym masłem) - tak, aby paski ciasta nachodziły na siebie. Piec w temperaturze 200-220 st. C na złoty kolor.
Jeszcze gorące delikatnie ściągnąć z rurkowych foremek. Uwaga: jeśli zostawi się je na foremkach, to wystudzone połamią się przy ściąganiu.
Rurki można też zrobić z gotowego ciasta francuskiego. Kupne ciasto wystarczy rozmrozić, cienko rozwałkować, pociąć na paski, błyskawicznie zrobić rurki i upiec w bardzo wysokiej temperaturze - nawet 240 st. C.
Zrobić krem. Mleko zagotować z cukrem waniliowym i masłem. Żółtka i jajka ubić z cukrem pudrem. Wmieszać mąkę. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać odrobinę zimnego mleka. Następnie cienkim strumykiem dolać gorące mleko z masłem i cukrem waniliowym. Postawić na gazie i podgrzewać cały czas mieszając - aż zgęstnieje. Wystudzić.
Kremem - za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego - napełnić rurki. Gotowe posypać cukrem pudrem. Takie karnawałowe rurki pysznie smakują też z bitą śmietaną - wystarczy nadziać je mocno schłodzoną kremówką (30-36%), ubitą z cukrem waniliowym lub odrobiną cukru pudru (można utrwalić mlekiem w proszku). Ja uzywam kremu karpatkowego własnej roboty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz