a teraz przepis dla |Was :*
Ciasteczka rabarbarowe:
Miękkie, soczyste ciasteczka z kawałkami rabarbaru i czekolady. Ciasteczka są miękkie w środku i lekko chrupiące z brzegu. Rabarbar łagodzi słodycz czekoladowych ciasteczek i nadaje im ładny wygląd. Ciasteczka są łatwe i szybkie do przygotowania. W sam raz gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a świeży rabarbar dostępny jest w sklepie.
Zaletą tego przepisu jest to, że nie używamy miksera. Wystarczy tylko trzepaczka i łyżka ;).
Składniki:
- 90g masła
- 100g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka mleka
- 100g gorzkiej czekolady
- 140g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 125g świeżego rabarbaru
- Rabarbar umyć i pokroić na kawałki 0,5- 1cm. (Rabarbaru nie trzeba obierać).
- Masło i cukier przełożyć do garnka i podgrzewać, ciągle mieszając, aż masło się roztopi. Pozostawić do ostygnięcia.
- Gdy masło z cukrem ostygnie, dodać jajko, cukier waniliowy i mleko. Całość wymieszać trzepaczką.
- W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i posiekaną na grube kawałki czekoladę.
- Połączyć płynne i suche składniki, mieszając łyżką. Na końcu wmieszać rabarbar.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz