Oryginalne włoskie ciasto na pizzę i sos
na 4 okrągłe pizze o średnicy 30 cm
Składniki
ciasto:
600 g mąki włoskiej typ 00365 ml ciepłej wody
24 g drożdży świeżych
1 i 1/2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
do podsypywania
mąka włoska typ 00
sos:
puszka pomidorów 400 g1 łyżka oliwy
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki soli
1/2 kg pieczarek
10 dag szynki krakowskiej
15 dag sera żółtego w całosci
Wykonanie
- z podanych ilości składników ciasta odjąć 1/3 szklanki wody i łyżkę mąki, dodać cukier, wkruszyć drożdże i dobrze wymieszać. Odstawić na 10 do 15 minut, aż rozczyn urośnie. Nie musimy dokładnie wyliczać odjętych składników – po prostu z podanych ogólnych ilości składników potrzebujemy wziąć nieco płynu (wody) i pożywki (cukru i mąki) dla drożdży, by nam wstępnie wyrosły
- w dużej misce umieścić mąkę, rozczyn, wodę, oliwę i sól. Wymieszać składniki, a następnie dobrze i długo wyrabiać ciasto – aż stanie się elastyczne i gładkie. Potrzeba na to ok. 15 minut. Zależnie czy wyrabiamy ręcznie, czy robotem, potrzebny czas wyrabiania może być różny
- wyrobione ciasto umieścić w misce, przykryć wilgotną szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość
- w międzyczasie zrobić sos: przecisnąć przez praskę ząbek czosnku i przesmażyć go na oliwie dosłownie kilka chwil, a następnie dodać resztę składników sosu. Sos gotować na wolnym ogniu przez minimum 40 min. żeby mocno się zredukował i zgęstniał. Na koniec zmiksować sos blenderem
- jeśli pizze pieczemy na blachach do pizzy, a nie na kamieniu, to przesmarować blachy delikatnie oliwą
- wyrośnięte ciasto ugnieść kilka razy i podzielić na 4 równe części
- każdą część rozciągnąć na kształt koła średnicy 30 cm. Ja spłaszczam kulę ciasta, a następnie chwytam bok i obracam w powietrzu, pozwalając by reszta ciasta naciągnęła się pod swoim ciężarem. Obracam w ten sposób, aż uzyskam spód odpowiedniej wielkości. Nie należy używać wałka, a jedynie naciągać ciasto rękami
- następnie umieścić spody na blachach i ukształtować niewielki rant
- sos podzielić na 4 równe części, na 4 pizze i posmarować nim powierzchnię ciasta, ale z wyjątkiem rantu
- na pizzach ułożyć ulubione dodatki, pamiętając by zachować umiar w ilości
- pizze piec w 250-260°C (lub w najwyższej dostępnej w piekarniku temperaturze) przez ok. 10 min, aż rant ciasta mocno się zarumieni
- jeśli mamy dodatki, które nie lubią pieczenia, to dodajemy je teraz
- pizze pokroić i podawać natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz