piątek, 6 lutego 2015

Tort na 30-ste urodziny


Składniki:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1/3 szklanki kakao
/szklanka o pojemności 250 ml/
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i kakao wymieszać, przesiać.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 - 4 blaty.


masa cytrynowa:

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 400g masła
  • kieliszek spirytusu lub Cytrynówki Lubelskiej
  • sok i skórka z 1 dużej cytryny lub 2 mniejszych
  • do dekoracji można użyć dowolnych owoców..ja użyłam kiwi.

do nasączenia:

sok z cytryny lub cytrynówka 

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli.Następnie partiami wsypywać cukier oraz cukier waniliowy i nadal ubijać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Do białek dodawać po jednym żółtku cały czas miksując całość. Do gotowej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać . Ciasto wylać na dużą blachę (40x40cm) wyłożoną papierem do pieczenia.. rozprowadzić równą warstwą po całości i piec w nagrzanym do 170'C piekarniku przez 15-20 minut.Po upieczeniu wyjąć z blaszki i wystudzić na kratce.Całkiem chłodny biszkopt przygotowujemy do przełożenia ścinając wierzchnią skórkę ciasta. Przy pomocy pędzelka nawilżamy go Cytrynówką..jak wolicie wilgotniejsze ciasto, możecie zrobić poncz na bazie tej wódeczki i nim go nasączyć -ja na pewno tak zrobię.
    Jajka ubijamy z cukrem na parze, dodajemy skórkę otartą i sok z cytryny, gdy zgęstnieją studzimy w kąpieli wodnej.
  •  Masło ucieramy na puch..porcjami dodajemy masę jajeczną. Pod koniec dodajemy kieliszek alkoholu i ucieramy na gładki krem.W razie gdyby masa była zbyt rzadka.. możemy ją wstawić na godzinkę do lodówki.Na nasączony biszkopt wykładamy 3/4 masy i równo rozprowadzamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz