Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki drożdży suchych (6 g) lub 12 g drożdży świeżych
- pół szklanki letniego mleka (125 ml)
- 1 jajko
- 50 g roztopionego masła
- 45 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
Ponadto:
- 1 jajko, do posmarowania
Po
tym czasie ciasto lekko wyrobić, wyłożyć do głębokiej keksówki o
wymiarach 13 x 27 cm (lub dwóch mniejszych). Forma powinna być uprzednio
wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą. Ciasto przykryć, odstawić w
ciepłe miejsce do napuszenia, na 30 - 40 minut. Przed włożeniem do
piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Kruszonka:
- 50 g masła, miękkiego
- 10 płaskich łyżek mąki
- 4 łyżki cukru
- 8 g opakowanie cukru waniliowego
Wszystkie
składniki wyrobić między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra
dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła). Piec w temperaturze 180ºC przez
około 35 minut. Po wystudzeniu pokroić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz