czwartek, 12 lutego 2015

Pączki

Składniki:
400 ml mleka, 60g drożdży, 120 g cukru pudru, 2 łyżki cukru kryształ, 80 g masła lub margaryny, 600 g mąki, sól, 6 żółtek, rum lub spirytus.

Wykonanie:
Do wysokiego naczynia dajemy mąkę, robimy w mące „krater” i do środka dajemy: drożdże, cukier kryształ i zalewamy ciepłym mlekiem (200ml), odstawiamy do wyrośnięcia.
Do osobnego naczynia wlewamy resztę mleka, zagrzewamy mleko i dodajemy masło – ma się roztopić – cukier puder, żółtka i rum.
Jak ciasto nam wyrośnie dodajemy mieszankę żółtkową i wszystko mieszamy na jednolitą gładką masę, kiedy już to zrobimy odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.
Na stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok. 1cm i wykrawamy za pomocą kieliszka/szklanki kółka, odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron, wykładamy na ręcznik papierowy żeby się pozbyć nadmiaru tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem lub zalewamy lukrem. Do środka nadzienie – dżem, serek,nadzienie różane, kto co lubi najbardziej.

Dodatkowe informacje. 
Pączki potrzebują czasu i ciepła bez tego nie wyjdą 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz