Składniki:
400 ml mleka, 60g
drożdży, 120 g cukru pudru, 2 łyżki cukru kryształ, 80 g masła lub
margaryny, 600 g mąki, sól, 6 żółtek, rum lub spirytus.
Wykonanie:
Do wysokiego naczynia
dajemy mąkę, robimy w mące „krater” i do środka dajemy: drożdże, cukier
kryształ i zalewamy ciepłym mlekiem (200ml), odstawiamy do wyrośnięcia.
Do osobnego naczynia wlewamy resztę mleka, zagrzewamy mleko i dodajemy masło – ma się roztopić – cukier puder, żółtka i rum.
Jak ciasto nam wyrośnie
dodajemy mieszankę żółtkową i wszystko mieszamy na jednolitą gładką
masę, kiedy już to zrobimy odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.
Na stolnicy wałkujemy
ciasto na grubość ok. 1cm i wykrawamy za pomocą kieliszka/szklanki
kółka, odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy na głębokim tłuszczu z obu
stron, wykładamy na ręcznik papierowy żeby się pozbyć nadmiaru tłuszczu,
posypujemy cukrem pudrem lub zalewamy lukrem. Do środka nadzienie –
dżem, serek,nadzienie różane, kto co lubi najbardziej.
Dodatkowe informacje.
Pączki potrzebują czasu i ciepła bez tego nie wyjdą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz