czwartek, 17 listopada 2016

Rurki z kremem

Składniki na około 60 rurek (każda 7 cm długości):
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 250 g kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli
Ciasto półkruche szybko zagnieść, do dokładnego połączenia się składników (można też zmiksować w malakserze). Schłodzić w lodówce, owinięte w folię, przez około 60 minut. Wyjąć z lodówki, a następnie podsypując lekko mąką - rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Foremkę do rurek posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej, w kierunku szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Gotowe upieczone rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić na metalowej kratce, nadziać kremem.
Krem śmietankowy:
  • 600 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • odrobina naturalnej wanilii (niekoniecznie)
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i wanilią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz