czwartek, 17 listopada 2016

Jamajka

Jamajka. Ciasto z bananami. Ciemny biszkopt. Banany pokrojone w połówki pokropione cytryną zalane galaretka.
Ciasto :
  • ½ szklanki mleka lub wody (125ml)
  • 3 kopiate łyżki kakao
  • 1,5 szklanki cukru (300g)
  • 250g masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (225g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia                                                                                                 
Sposób przygotowania:
  1. Mleko (lub wodę), kakao i cukier przełożyć do garnka i mieszając, zagotować. Do gorącej masy dodać masło i mieszać , aż się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  3. Jajka sparzyć wrzątkiem.  Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok. Żółtka wmieszać do ostygniętej masy, trzepaczką lub mikserem. Odlać pół szklanki masy. Ostawić na bok. (Będzie to polewa). Trzepaczką (lub mikserem) wmieszać mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką pianę z białek.
  4. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Ciasto polać odłożoną polewą. (Gdyby polewa była za rzadka, należy włożyć ją na chwilę do lodówki, aż lekko zgęstnieje).

w zależności od wielkości blaszki ja użyłam ok 5 bananów. Banany nalezy przekroić na połówki skropić porządnie cytryną i połozyć na wystudzonym cieście.

2 galaretki cytynowe rozpuścić w 800 ml wrzatku wystudzić i już tężejącą galaretką zalać bananay wstawić do lodówki w celu całkowitego ścięcia.

Ubitą 30% śmietaną (500ml) z smietan fixem i łyżką zelatyny( rozmieszanej w małym kieliszku wrzącej wody ) oraz czekolada potarta na tarce i zmieszana z masa smietanowa. całość umieścić na galaretce ładnie wygładzić . Na wierzch zetrzeć skórkę z cytryny i z pomarańczy ( wcześniej sparzone )

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz