Muffiny Nigeli :
- 3 bardzo dojrzałe banany;
- 125 ml oleju roślinnego;
- 2 jajka;
- 250 g mąki;
- 7 łyżek cukru;
- 1/2 łyżeczki sody;
- łyżeczka proszku do pieczenia;
- 50 g kawałków toffi lub czekolady
Banany rozgnieść widelcem na gładką masę i odstawić na bok. Do miski wlać olej, dodać jajka i ubić. Wsypać mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, pomieszać, dodać mus bananowy. Dodać czekoladę i wymieszać. Nakładać do foremek wyłożonych papilotkami. Piec 20 minut w 200 stopniach. Pyszne muffinki bananowe - gotowe!
Są doskonałe jako dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Ponieważ łatwo je przygotować, sprawdzą się też doskonale jako słodka przekąska dla gości - będą zachwyceni! Przepis warto udoskonalić według własnego smaku, dodając zamiast czekolady suszoną żurawinę, trochę rodzynek, rozdrobnione orzechy. W wersji dietetycznej natomiast można użyć mniej cukru, gdyż banany i tak są słodkie. Udanego pichcenia i smacznego!
Są doskonałe jako dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Ponieważ łatwo je przygotować, sprawdzą się też doskonale jako słodka przekąska dla gości - będą zachwyceni! Przepis warto udoskonalić według własnego smaku, dodając zamiast czekolady suszoną żurawinę, trochę rodzynek, rozdrobnione orzechy. W wersji dietetycznej natomiast można użyć mniej cukru, gdyż banany i tak są słodkie. Udanego pichcenia i smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz