środa, 4 stycznia 2017

makowiec krucho - drożdżowy

Składniki
  • 400 g - mąki
  • 50 g - drożdży
  • 250 g - masła
  • 1 - jajko
  • 2 - żółtka
  • 1 szklanka - śmietany
  • 1 - cukier waniliowy
  • 1 łyżka - cukru
  • Masa makowa
  • 500 g - mak
  • ½ l - mleko
  • 20 g - drożdży
  • 1 łyżka - mąki kartoflanej
  • 1 łyżka - marmolady
  • 1 łyżka - bułki tartej
  • 1 - białko
  • 1 - jajko
  • 1 - cukier waniliowy
  • 200 g - cukru pudru
  • 2 łyżki - miodu
  • 100 g - migdałów
  • 100 g - rodzynków z koniaku
 przygotowania
Mąkę przesiać, wysiekać z ciepłym masłem. Do drożdży dodać cukier, rozetrzeć, wymieszać ze śmietaną (powinna mieć temperaturę pokojową). Połączyć z mąką i masłem, następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Przygotować nadzienie. Mak zalać gorącym mlekiem, odstawić na ½ godziny. Następnie przecedzić i 2 razy przepuścić przez maszynkę. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mak i wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać na jednolitą masę.
Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić od stolnicy. Podzielić na 2 części (z podanych proporcji wyjdą 2 makowce). Rozwałkować. Posmarować białkiem, nałożyć masę makową. Zwinąć podobnie, jak roladę. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, 50 minut.
Po upieczeniu makowce polukrować (sok z cytryny wymieszany z cukrem pudrem - ile zabierze).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz