środa, 4 stycznia 2017

Keks z bakaliami


Składniki
170 g masła
320 g mąki
60 g cukru pudru
5 jajek
1/2 opakowania proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
30-40 dag bakalii (smażona skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy, figi, migdały, owoce w syropie)
masło i bułka tarta do formy
Czas pieczenia: 50 minut
Przygotować bakalie. Większe owoce pokroić w kosteczkę (rodzynki i figi można wcześniej namoczyć w rumie albo winiaku). Orzechy i migdały grubo posiekać, a następnie uprażyć na suchej patelni lub opruszyć mąką.
Miękkie masło zmiksować na kremową masę z cukrem, szczyptą soli i cukrem wanilinowym. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Wlać zapach rumowy. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bakaliami. Wymieszać dokładnie składniki.
Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem formy keksowej. Keks z bakaliami piec ok. godzinę w temperaturze 180 stopni C. Ostudzić, wyjąć z pergaminem. Przed podaniem usunąć papier, a ciasto oprószyć niewielką ilością cukru pudru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz