piątek, 26 sierpnia 2016

Rolada z masą cytrynową

rolada: 
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek drobnego cukru do wypieków
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • świeżo otarta skórka z 2 niewoskowanych cytryn
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Dodawać cukier, partiami - łyżka po łyżce, dalej ubijając. Następnie dodawać żółtka, jedno po drugim i dalej ubijać. Dodać otartą skórkę z cytryny, ubić. Dodać mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać szpatułką by piana nie opadła.
Przygotowane ciasto wylać na blachę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia) o wymiarach 44 x 30 cm. Piec około 13 - 15 minut w temperaturze 190ºC do zezłocenia i tzw. suchego patyczka.
W trakcie pieczenia ciasta przygotować ręcznik kuchenny i rozłożyć go na płaskiej powierzchni, posypać drobnym cukrem z wanilią lub cukrem pudrem. Upieczone ciasto położyć na nim tak, aby strona z papierem do pieczenia była u góry. Zdjąć papier, pracując szybko, gorące ciasto zwinąć z ręcznikiem w roladę. Zwijamy wzdłuż krótkiego boku, czyli rolada będzie krótka i w miarę gruba. Odłożyć do całkowitego wystudzenia.

Masa cytrynowa
  • 460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 cytryna ( sok)
  • Białka (mogą być prosto z lodówki, ja użyłam rozmrożonych) umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i cały cukier. Misę ustawić nad kąpielą wodną. Cały czas podgrzewając, mieszać rózgą, ja to robię blenderem, tak długo, aż cukier w białku całkowicie się rozpuści, najlepiej rozetrzeć między palcami, jak nie ma grudek, wówczas jest ok. W przypadku gdy misa z białkami (jak i białka z cukrem) mocno się nagrzały, odstawić do lekkiego przestudzenia, ja wystawiłam na dwór, żeby szybciej ostygły.
    Po tym czasie białka z cukrem ubić w mikserze, dość długo, około 10 min, aż masa będzie bardzo gęsta, a beza całkowicie zimna.
    Stopniowo, kawałek po kawałku dodawać miękkie masło, cały czas miksując. Z czasem, podczas ubijania masa będzie się robiła rzadsza i będzie wyglądała na zwarzoną, ale tak może się stać. Dalej miksować, aż krem wyraźnie zgęstnieje, i będzie jakby chlupał. Dodać sok z jednej cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz