Składniki na ok. 12 porcji:
Ciasto czekoladowe:
Ciasto czekoladowe:
- 200g czekolady gorzkiej
- 4 jajka
- 125g masła lub margaryny
- 100g cukru
- 100g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto kokosowe:
- 3 białka
- 120g cukru
- 120g wiórków kokosowych
Krem truskawkowy:
- 400g truskawek (mogą być mrożone)
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4,5 łyżeczki żelatyny w proszku
- 300g słodkiej śmietany 30- 36%
Masa do obłożenia tortu:
- 150g masła
- 100g czekolady gorzkiej
Dodatkowo:
- trochę masy cukrowej
- barwnik spożywczy (u mnie różowy i fioletowy)
- foremki w kształcie kwiatka
- posypka cukrowa
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać powoli chłodną czekoladę. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do momentu połączenia składników.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut, w temperaturze 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem). Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno przekroić na pół tak, aby powstały dwa krążki.
- Przygotować ciasto kokosowe. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką wiórki kokosowe. Piec w tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować krem truskawkowy. Truskawki przełożyć do miski i pozostawić do rozmrożenia. Dodać cukier i cukier waniliowy. Zmiksować blenderem na mus.
- Żelatynę namoczyć w 4,5 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać 3 łyżki musu truskawkowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty musu. Mus wstawić do lodówki. (Należy do niego zaglądać, aby za mocno nie zgęstniał). Gdy zacznie tężeć, ubić śmietanę na sztywno i połączyć ją delikatnie z musem.
- Jeden blat czekoladowy ułożyć na paterze. Zacisnąć obręcz do tortu. Wyłożyć połowę kremu truskawkowego. Przykryć blatem kokosowym. Wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim blatem czekoladowym. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin lub całą noc, aż krem stężeje.
- Przygotować masę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodać stopniowo czekoladę. Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz