Składniki
- 1 szklanka - wody
- ½ kostki - margaryny
- 1 szczypta - cukru
- 1 szczypta - soli
- 1 szklanka - mąki tortowej
- 5 - jajek
- Do dekoracji
- cukier puder
- Masa budyniowa
- 1 - budyń waniliowy
- ½ l - mleka
- 2 - jajka
- 1 - żółtko
- 1 - cukier waniliowy
- 300 g - masła
- 1 szklanka - cukru pudru
- 1 łyżka - soku z cytryny
- 1 kieliszek - spirytusu
Wodę zagotować z margaryną, cukrem i solą. Zmniejszyć płomień do minimum, dodać mąkę i energicznie mieszać łyżką, aż zrobi się jednolita szklista masa (5-7 minut). Ciasto przełożyć do miksera. Jak lekko przestygnie, cały czas miksując wbijać po 1 jajku.
Ciasto podzielić na 2 części. Wyłożyć na 2 blaszki (najlepiej bez jednego rantu, wysmarowane masłem i wysypane mąką). Piec w temperaturze 180 st. C. Jak się upiecze i zezłoci, zmniejszyć temperaturę do ok. 100 st. C i wysuszyć przy uchylonych drzwiczkach.
Ciasto podzielić na 2 części. Wyłożyć na 2 blaszki (najlepiej bez jednego rantu, wysmarowane masłem i wysypane mąką). Piec w temperaturze 180 st. C. Jak się upiecze i zezłoci, zmniejszyć temperaturę do ok. 100 st. C i wysuszyć przy uchylonych drzwiczkach.
1/3 szklanki mleka odlać. Jajka i żółtko roztrzepać, dodać budyń, cukier waniliowy i 1/3 szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować, do wrzątku wlać mleko z budyniem i jeszcze raz zagotować. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Jak zbieleje, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Dolać sok z cytryny i spirytus.
Na pofałdowane ciasto wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim plackiem Karpatami do góry. Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz