piątek, 18 września 2015

Karpatka i zebra


Składniki
  • 1 szklanka - wody
  • ½ kostki - margaryny
  • 1 szczypta - cukru
  • 1 szczypta - soli
  • 1 szklanka - mąki tortowej
  • 5 - jajek
  • Do dekoracji
  • cukier puder
  • Masa budyniowa
  • 1 - budyń waniliowy
  • ½ l - mleka
  • 2 - jajka
  • 1 - żółtko
  • 1 - cukier waniliowy
  • 300 g - masła
  • 1 szklanka - cukru pudru
  • 1 łyżka - soku z cytryny
  • 1 kieliszek - spirytusu

Wodę zagotować z margaryną, cukrem i solą. Zmniejszyć płomień do minimum, dodać mąkę i energicznie mieszać łyżką, aż zrobi się jednolita szklista masa (5-7 minut). Ciasto przełożyć do miksera. Jak lekko przestygnie, cały czas miksując wbijać po 1 jajku.

Ciasto podzielić na 2 części. Wyłożyć na 2 blaszki (najlepiej bez jednego rantu, wysmarowane masłem i wysypane mąką). Piec w temperaturze 180 st. C. Jak się upiecze i zezłoci, zmniejszyć temperaturę do ok. 100 st. C i wysuszyć przy uchylonych drzwiczkach.
1/3 szklanki mleka odlać. Jajka i żółtko roztrzepać, dodać budyń, cukier waniliowy i 1/3 szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować, do wrzątku wlać mleko z budyniem i jeszcze raz zagotować. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Jak zbieleje, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Dolać sok z cytryny i spirytus.
Na pofałdowane ciasto wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim plackiem Karpatami do góry. Posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz